Bewegingssensors worden al decennia lang gebruikt in woningen, als verdediging tegen inbrekers en om te voorkomen dat de bewoners kun knieën stoten in het donker. Hoewel ze voornamelijk gebruikt worden in combinatie met woningalarmsystemen en buitenlampen, worden bewegingssensors voor slimme lampen tegenwoordig overal binnen- en buitenshuis toegepast. Ze doen veel meer dan gewoon lampen en alarmen activeren. Met persoonlijke instellingen kun je bepalen hoe gevoelig ze moeten zijn voor beweging, hoe ze reageren bij daglicht en zelfs wat ze moeten doen afhankelijk van het tijdstip.
Of ze nu worden gebruikt om indringers af te schrikken, ongelukjes in het donker te voorkomen of om de energierekening te verlagen, slimme bewegingssensors zijn een geweldige aanvulling op een slim verlichtingssysteem. We helpen je graag om er optimaal gebruik van te maken.
1. Tips voor bewegingssensors buiten
Vroeger werden Hue bewegingssensor voornamelijk buiten gebruikt, omdat het volstond om een alarm of buitenlamp te activeren. Nieuwe slimme bewegingssensors kunnen rechtstreeks met andere smarthomeapparaten, zoals je slimme verlichting, worden gekoppeld om allerlei acties te activeren. Neem bijvoorbeeld de Philips Hue bewegingssensor voor buiten: je kunt de sensor instellen om elke combinatie van je slimme lampen binnen en buiten in te schakelen in elke kleur, kleurtemperatuur of helderheid die je wil, afhankelijk van wat voor soort lampen je hebt.
Voor-, achter- en zijdeuren
Deze locatie voor een buitensensor ligt voor de hand, maar is dan ook belangrijk. Een bewegingssensor bij een voor-, achter- of zijdeur verjaagt niet alleen verdacht bezoek in de nacht maar helpt ook om aangenamer thuis te komen of om gasten 's avonds een warm welkom te heten. Heeft je huis een slecht zichtbaar keldergat, dan is het misschien een goed idee om ook daar een sensor aan te brengen.
Installeer de bewegingssensor ongeveer 2 tot 3 meter boven de grond voor een breed detectiebereik. Op de meeste modellen kun je de gevoeligheid testen voordat je de sensor instelt. Zo kun je de ideale afstand en positie bepalen.
Garage of oprit
Als je een bewegingssensor boven de garage of oprit aanbrengt, kunnen jij en eventuele gasten gemakkelijker thuiskomen of vertrekken in het donker. Ga je altijd via de garage naar binnen, stel dan in dat de sensor ook de binnenverlichting activeert.
Merk je dat de bewegingssensor te veel beweging detecteert, zoals buren op de stoep, een eekhoorn of misschien zelfs bladeren in de wind, probeer dan de gevoeligheid voor beweging anders af te stellen. Helpt dat niet, draai de sensor dan iets meer in een neerwaartse hoek om het bereik ervan te verkleinen.
2. Tips voor bewegingssensors binnen
Bewegingssensors binnen werken over het algemeen precies zoals buitensensors, maar ze worden anders gebruikt. Een van de belangrijkste toepassingen van een bewegingssensor binnen is bijvoorbeeld het inschakelen van nachtlampjes om gemakkelijker (en veiliger) je weg in het donker te vinden. Binnen- en buitensensors zijn echter niet onderling verwisselbaar, want bewegingssensors voor buiten zijn doorgaans weerbestendig (inderdaad, ook de Philips Hue bewegingssensor outdoor!).
Gangen
Met een bewegingssensor in de gang naast de slaapkamer kun je in het holst van de nacht zonder te struikelen naar de wc. Heb je zin in een midnight snack? Je kunt ook instellen dat je bewegingssensor alle lampen naar de keuken inschakelt (of naar de woonkamer, als je een echte nachtbraker bent).
Houd er rekening mee dat als je huisdieren hebt, je misschien wat meer moet nadenken over waar je een sensor aanbrengt en welke lampen worden ingeschakeld. Anders kun je zomaar onverwacht wakker worden als je poes 's avonds even de poten strekt.
Trappen
Een trap is een van de beste plekken om een sensor te installeren. De trap op- en afgaan wordt een stuk eenvoudiger als je je niet druk hoeft te maken over het licht aandoen. Dit is vooral handig als je de handen vol hebt, bijvoorbeeld wanneer je een stapel wasgoed van de slaapkamer naar de wasmachine draagt.
Vergeet je kelder- of zoldertrap niet, zelfs als je daar niet zo vaak komt. Het zijn juist bezoekjes aan de kelder of bergzolder die ervoor zorgen dat je vaak terugkomt met volle handen.
TIP: stel de sensor in om de lampen in te schakelen met dezelfde helderheid en kleur als je andere nachtlampjes, zodat je verlichting 's avonds een samenhangend geheel vormt.
Badkamers
Een bewegingssensor bij de ingang van de badkamer helpt je niet alleen om je weg te vinden, met de juiste instelling kun je voorkomen dat je midden in de nacht klaarwakker wordt. Stel de sensor in om 's avonds en 's nachts een specifieke gedimde, warme instelling te activeren en in de ochtend helder, koel licht.
De meeste bewegingssensoren zijn zeer compact, onopvallend en kunnen vrijwel overal in huis geplaatst worden doordat ze draadloos zijn. Doordat de batterij wel twee jaar meegaat en ze gemakkelijk te installeren zijn, kun je met deze slimme apparaatjes je woning een stuk verder automatiseren.